Lapland: natuur waar je stil van wordt

Hoewel de mussen letterlijk van het dak vallen als ik dit schrijf (de heetste dag van het jaar) is het wel de tijd van het jaar om de reizen naar Lapland te boeken. Ongerepte wildernis en de magie van het noorderlicht. In het hoge noorden van Scandinavië vind je prachtige ongerepte natuurgebieden. In de winter worden de bomen en talloze meren bedekt met een dikke laag sneeuw.

Lapland is populairder dan ooit! Iedereen wil weg uit de drukte, terug naar de ongerepte natuur én het natuurverschijnsel Noorderlicht zien. Of je nou gaat voor 5 dagen of een volle week, Lapland verveeld nooit. Het is zelfs mogelijk om de lange latten onder te binden en te ervaren wat wintersport in Finland en Zweden inhoudt. Ook op de dagen dat de zon amper boven de horizon uitkomt, want in Lapland worden de pistes verlicht en is het mogelijk om tot laat in de avond te skiën of snowboarden.

Dingen die je gedaan moet hebben in Lapland:

De ongerepte wildernis aan je voeten. Er zijn tal van activiteiten welke je kan ondernemen in Lapland, maar mijn persoonlijke favorieten (en welke je echt gedaan moet hebben) zijn:
- Een sneeuwscootertocht, maak een spectaculaire tocht over bevroren meren en door de besneeuwde bossen. Gegarandeerd avontuur! - Iets minder avontuurlijk maar wel onvergetelijk: De Huskysafari: een must tijdens je Lapland vakantie én een onvergetelijke ervaring.
- Een sportieve tocht maar wel de ideale manier om je te verplaatsen. De sneeuwschoenwandeling. Door een dikke laag sneeuw kom je tot diep in de bossen.

Uiteraard zijn er tal van andere activiteiten of vormen hierop. Zo kun je overdag met een sneeuwscooter weg maar ook in de avond, op zoek naar het noorderlicht.

Noorderlicht

Lapland is de ultieme bestemming om het noorderlicht te zien én om een actieve sneeuwvakantie te houden. En beleven hiervan staat hoog op ieders bucketlist. Gelukkig is het noorderlicht in Lapland regelmatig te zien in de winter. Maar wat is het Noorderlicht nou precies? Noorderlicht wordt ook wel poollicht genoemd. En zonder nou teveel natuurkundige feiten te noemen; Vanuit onze zon worden voortdurend elektrisch geladen deeltjes de ruimte in geslingerd, de zonnewind genaamd. En dat gaat zo snel en komen ze de atmosfeer binnen dat het eruit ziet als dansende lichtstralen. Een magisch gezicht! En voor veel mensen dé reden om naar Lapland af te reizen. Het Noorderlicht kan zomaar in eens opduiken. Maak daarom ’s avonds een wandeling of kijk regelmatig naar buiten.

Primitief of eenvoudig? Think twice..

Denk je bij een verblijf in Lapland aan primitief of eenvoudig? Er zijn tal van bijzondere accommodaties, waar je midden in wildernis verblijft, maar waarbij het verblijf comfortable en bijzonder en zal bijdragen aan het ultieme Lapland gevoel. De kleinschallige en adults only” hotels Nangu en Beana Laponia staan garant voor een exclusief verblijf en het sfeervolle Inari Wilderness Hotel, heeft een fantastisch uitzicht over het meer en je kan hier zelfs verblijven in een Aurora kota.  Deze glazen iglo is een prachtige uitbreiding van je reis. In de glazen iglo kun je het noorderlicht alarm aanzetten en wordt je gewekt wanneer het bijzondere fenomeen zich laat zien! Je hoeft er dus niet eens je bed voor uit te komen.

Beste reistijd?

Officieel is het seizoen van November tot en met eind april maar persoonlijk vind ik februari en maart de beste periode. Maar uiteraard is dat persoonlijk. Wil je de donkere mysterieuze poolnachten ervaren, dan is december tot eind januari dé periode voor jou!
Tot half februari zakken de temperaturen nog regelmatig tot min 20. Maar zijn doordat de zon niet helemaal op komt de luchten vaak prachtige gekleurd. Daarna worden de dagen wat langer en is er dus meer licht en is dat geschikt voor buitenactiviteiten.

Wil je meer weten over een prachtige reis naar Lapland? Informeer dan tijdig. Het aanbod in accommodaties is niet heel groot waardoor het vaak snel volgeboekt zit.
Ik geef je graag advies.