Cruisen, is toch alleen voor bejaarden? En nog meer vooroordelen

Cruisen, is toch alleen voor bejaarden?

Twee weken geleden mocht ik op uitnodiging meevaren met de nieuwe Aida Nova. Via Instagram vroeg ik wat de grootste vooroordelen van een cruise waren. Er waren een aantal antwoorden die vaker terugkwamen, dus besloot ik er een blog aan te wijden. Niet alleen deel ik deze vooroordelen maar geef ik je daarnaast ook tips over cruisen. Want als reisexpert vertel ik je wat het internet je niet vertelt. Lees je mee?

Vooroordelen cruisen: 

  1. Niet geschikt voor kinderen.

Cruisen is juist ideaal met kinderen. Er is zoveel te doen op een cruise dat kinderen zich niet hoeven te vervelen. Zie het als een drijvend resort. Vervelen kinderen zich daar snel, als er genoeg is om vermaakt te worden?  Denk hierbij aan zwembaden, midgetgolfbaan, basketbalveld, klimwanden, glijbanen, speelhal en theater. Op de nieuwe Aida Nova is zelfs een tokkelbaan en een escape room aanwezig. Daarnaast is zo’n groot schip al een attractie op zich. De eerste paar dagen heb je echt even de tijd nodig om alles te vinden.  Echter is niet elke schip geschikt om met kinderen te reizen. Laat je hierin altijd goed adviseren. Ik zeg altijd er is een cruise voor iedereen. Het ligt echter echt aan je wensen, zeker met kinderen.

2. Een cruise is duur 

Een cruise is duur. Daar ben ik het absoluut niet mee eens. Hieronder een rekensommetje voor de herfstvakantie 2019:

Luxe resort in Tenerife, 2 volwassenen en 2 kinderen van 8 en 10 jaar: inclusief vlucht vanaf Eindhoven en bagage, 7 nachten in de herfstvakantie o.b.v half pension: 5850 euro.

Cruise 7 nachten met de nieuwe Aida Nova, 2 volwassenen en 2 kinderen van 8 tot 10 jaar inclusief vlucht vanaf Dusseldorf en bagage, een luxe buitenhut met balkon o.b.v volpension: 4998,50 euro.

Daarnaast zie je dus veel meer tijdens een cruise. Tijdens deze periode vaart de Aida Nova door het gebied van de Middellandse Zee met o.a. Mallorca,  Barcelona, Rome en Marseille.

3. Opgesloten gevoel 

Cruiseschepen zijn erg ruim opgezet. Er is altijd een plekje waar je je terug kan trekken of relaxt kan zitten. Ik heb al vele boten gezien en ook veel hutten. Ik krijg alleen een opgesloten gevoel in een binnenhut.

Een binnenhut is een kamer zonder balkon en zonder raam en vaak erg klein. Persoonlijk vind ik dit de bezemkast van het schip.  Dit zijn de voordeligste hutten. Je ziet dus niet of het schip vaart, wat voor weer het is en of het licht of donker is buiten.  Daarvoor moet je eerste je hut uit en naar het buitendek gaan. Omdat het schip zo groot is (lees 19 dekken, dus 19 etages hoog) en er op elk dek wel wat te doen is, heb je niet eens het idee dat je vaart of opgesloten zou zitten. Persoonlijk kies ik altijd voor een hut met balkon. Je hebt dan een zitje en je kan de deur lekker opzetten. Ideaal voor als het mooi weer is.

4. Alleen maar oude mensen 

Nee, dat is zeker niet meer zo. 20 jaar geleden waren cruises duurder dan dat ze nu zijn. Destijds gingen er dan ook alleen pensionados meer omdat zij het geld hadden.
Zeker met de Aida Nova is er een lagere leeftijd. Het is een schip gericht op gezinnen met kinderen of de jong volwassenen. Uiteraard zijn er oudere mensen op het schip aanwezig maar dit is niet meer dan 25 procent. Ga je naar de rederijen zoals Holland America Lijn of Princess cruises dan ligt het percentage veel hoger. De luxe rederijen zoals Seabourn of Silverseas hebben een gemiddelde leeftijd van 50 plus. Maar ik zeg altijd, will je rust en ben je rond de 30 jaar of ouder en houd je van luxe, Kies dan zeker een cruise van  Silverseas of Seabourn. Eten op Michelinsterren niveau, alleen maar suites en bijna 1 op 1 service. Zoals een persoonlijk gevulde mini bar op in je suite.

6. Het is er druk!

Ik heb al met veel schepen gevaren maar échte druk heb ik nog nooit ervaren. Natuurlijk zijn er uitzonderingen zoals bij het ontbijt op een zeedag. Dan is het wat drukker, dan op andere dagen, maar echt héél druk nee. Je hebt altijd plek om te eten of ergens te zitten. Bij schepen waar a la carte restaurants aanwezig zijn is reserveren altijd noodzakelijk. Het enige waar je altijd moet wachten is tijdens het in- en uitschepen. Dat gaat net zoals bij een vliegtuig, daar moet je ook in een rij wachten. Bij de kleinere schepen is het uiteraard allemaal anders. Alles is er stukken persoonlijker. Je hebt je eigen butler, eigen kamermeisje of jongen en het in- en uitschepen gaat veel sneller.  Heb je toch snel last van drukte, boek dan altijd een hut met balkon. Zodat je daar lekker relaxt kan zitten en je terug kan trekken.

 

Mijn persoonlijke favorieten:

Ik heb al veel schepen mogen bezoeken of zelfs op mee mogen varen. Zoals ik al eerder zei er is een cruise voor iedereen. Wil je veel vertier, heb je kinderen, wil je rust, luxe en eten op sterrenniveau, of wil je echt op avontuur? Dan is er voor iedereen wel wat. Ik noem hieronder de schepen op basis van bovenstaande punten.

Wil je veel vertier?

Kies dan voor een schip van Royal Caribbean. Deze grote schepen hebben zoveel te bieden dat je eigenlijk aan een week nog niet genoeg hebt. Daarnaast heeft het een super groot aanbod in diverse restaurants. En een heus park aan boord  met echte vogels en terrasjes. De Boardwalk lijkt het meest op een promenade, met o.a. een tokkelbaan en het Aquatheater waar spectaculaire acrobatische shows worden gegeven. Surfen kun je op de twee Flowriders en andere activiteiten als de klimmuur, ijsbaan, sportveld en minigolf.

Als je kiest voor Royal Caribbean, dan kies je voor cruisen met vooruitstrevend entertainment, technische hoogstandjes en culinaire hoogtepunten. Royal Caribbean is een rederij waar de hele familie de cruisevakantie van zijn dromen beleeft aan boord van de meest innovatieve schepen op zee.

Ga je cruisen met kinderen?

Dan is er onwijs veel mogelijk. Niet alleen Royal Caribbean zoals hierboven, maar persoonlijk vond ik Aida (en dan met name dus de nieuwe Nova) zeker geschikt. Het heeft een informele sfeer aan boord. Let wel, de voertaal is voornamelijk Duits. De hutten zijn zowel qua comfort als qua prijs aantrekkelijk voor gezinnen. En dat komt omdat kinderen tot 12 jaar een korting van 75 procent ontvangen!

AIDA geeft een nieuwe dimensie aan het cruisen. Aan boord heerst een informele sfeer en de rederij biedt vele sportmogelijkheden. Sportief en ongedwongen, zo kun jedeze Duitse rederij het best omschrijven. Cruisen met AIDA is geschikt voor een breed publiek en een aanrader voor gezinnen en families.

Wil je rust?

Kies van voor een kleiner schip en altijd een  suite met balkon. Bij de luxere rederijen kun je zelfs op je balkon ontbijten of dineren. Ideaal als je in de mooiste havens aan legt zoals in de Caribbean. Persoonlijke favoriet hier is Seabourn. 'Het komt maar weinig voor, dat alle beloften uit een brochure worden waargemaakt.' - 'We hoeven slechts iets te zeggen of het zelfs maar te wensen, en het gebeurt.' - 'Het was alsof we ons bij familie voegden, die we nog niet eerder hadden ontmoet.'- Dit zijn slechts enkele opmerkingen waarmee Seabourn gasten hun cruise hebben beschreven. Trotse en luxueuze jachten, onvergelijkbare persoonlijke service, culinaire hoogstandjes en routes vol ontdekkingen. Zegt genoeg toch?

Maar ook de schepen van Hapag-Loyd zijn prachtig. Wel wat grotere schepen maar echt 6-sterren. De MS Europa 2 wordt gezien als mooiste schip ter wereld. Ik heb deze vorig jaar mogen bezoeken en hoewel het een groter schip is, vond ik het echt prachtig. Aan boord van deze schepen vind je prachtige suites en culinaire hoogstandjes die samengesteld zijn door Michelin-chefs en is er een fruit-de-mer buffet.  Daarnaast bieden deze schepen spa- en wellnessfaciliteiten, een zwembad en diverse bars en lounges. Een ideaal schip als je toch met kinderen reist. Voor de kinderen is er genoeg te doen, maar qua eten en service echt een klasse hoger!

Op avontuur?

Ponant, een kleine Franse rederij! Bezoekt alleen de gebieden waren andere schepen niet komen. Denk hierbij aan kleine eilanden in Frans Polonesie, Fraser Island in Australie, El Nido in de Filipijnen of Antartica. Op Antartica zijn zij een van de weinige schepen die echt tot aan het ijs varen. Daarnaast heeft Celebrity cruises (ook een wat grotere, hele goede rederij) vanaf deze zomer een super modern schip, welke vaart naar de Galapagos eilanden. Met maximaal 120 passagiers en allemaal suites is dit zeker een aanwinst voor dit gebied. De Celebrity Flora heeft twee geweldige restaurants aan boord, waar u heerlijk kunt dineren. Dineer met verrukkelijke menu's, samengesteld door een chef met een Michelin-ster.

Seabourn Odyssey in Venice
Seabourn Odyssey - Seabourn Cruise Line

Klaar om meer te ontdekken?

Nogmaals, er is voor iedereen een cruise! Bel ons vandaag nog voor een vrijblijvende offerte of meer info over cruisen!